Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Donanmaya yakıt pili desteği

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
ADMİNİSTRATOR
ADMİNİSTRATOR
Admin


Mesaj Sayısı : 355
Yaş : 30
NeReDeN ?? : Yemekten =))
Kayıt tarihi : 06/11/07

Donanmaya yakıt pili desteği Empty
MesajKonu: Donanmaya yakıt pili desteği   Donanmaya yakıt pili desteği Icon_minitimeÇarş. Ara. 19, 2007 2:20 pm

--------------------------------------------------------------------------------

ABD, Almanya, Japonya, İtalya ve Güney Kore gibi teknolojisi yüksek düzeye ulaşmış ülkelerle yarışan TÜBİTAK'ın İtalyanlarla yapılan bu çalışmasına Milli Savunma Bakanlığı da destek veriyor.

TÜBİTAK'ın Gebze Yerleşkesi Marmara Araştırma Merkezi'ndeki pilot tesisin açılışına Marmara Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Surullah Özbek, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstanbul Tersane Komutanı Tuğamiral Tayfun Tansan, Bilimsel Teknolojik Karar Destek Merkezi (Bilkardem) Başkanı Hava Pilot Tuğgeneral Yılmaz Özkaya, Milli Savunma Bakanlığı Ar- Ge ve Teknoloji Daire Başkanı Kıdemli Mühendis Albay Ceylan, İtalyan Saldo yakıt pilleri direktörü Luici Gallo, İtalyan Proje Yürütücüsü Flauio Federici hazır bulundu.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Uzman Araştırmacı ve proje kordinatörü Namık Ünlü, bu projeyi 2002'den bu yana Milli Savunma Bakanlığı ile İtalyan Savunma Bakanlığı'nın desteklediğini söyledi.

Ünlü, yaklaşık 12 milyon Euro'luk projenin amacının yakıt pilini geliştirip öncelikle gemilerin enerji ihtiyacını karşılayacak hale getirmek olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bu pilot tesis, Dünyada ilk kez yapılan bir tesis. Bizden başka ABD'lilerin de çalıştığı bir teknoloji. Askeri açıdan baktığınızda çok daha yüksek nitelikle bir askeri geminin elektriğinin ortaya çıkartılmasını sağlamaktır. Sivil açıdan baktığınızda da, sistem sadece su buharı ürettiğinden çevre kirliliği minimize edilmiş vaziyette. Verim yükseldiği için atmosferi kirleten kirleticinin ortadan kaldırılması söz konusudur."

2010'da sivil gemilerde

Bu sistemin 2010 yılında sivil bir gemide monte edilerek uygulanacağını da beliten Namık Ünlü, "Gemiler bu sayede koruma bölgelerine girdiklerinde oraları kirletmeyecek.

Avrupa Birliği ve ABD kendi karasularında 100 mil içinde dizel jeneratörleri kullanmayı yasaklama yoluna gidiyor. Bu da çevre kirliliği açısından çok önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bunun bize yansıması, bizim bu teknolojiye sahip ülke olma açısından katma değeri yüksek bir ürün olarak döneceğini tahmin ediyoruz. Katma değeri yüksek ürünü geliştirip dünya pazarına sunup Türkiye'nin bundan nemalanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Yüzyılın enerjisi

Tüm dünyada, 21'inci Yüzyıl'ın ilk çeyreğinin, enerji alanında fosil yakıtların daha verimli ve çevreye duyarlı olarak kullanılmasına imkan sağlayan yeni teknolojilerin devreye alındığı bir dönem olacağı biliniyor.

Bu teknolojilerden en önemlisi ise, hidrojen ve yakıt pili. Birçok gelişmiş ülke büyük bütçeler ve programlarla hidrojen ve yakıt pili araştırmalarını sürdürüyor.

Gelişmiş ülkeler, bunu bir an önce dünya pazarına sürüp çok büyük ekonomik kazanımlar elde etmek için tam anlamıyla yarışın içine girmiş bulunuyor.

TÜBİTAK'ın Gebze Yerleşkesi'ndeki Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü bünyesinde Milli Savunma Bakanlığı'nın da desteği ile ilk aşamada gemilerde kullanımının uygunluğunun araştırılması amacı ile 'Epa RTP 16.11 Ergimiş Karbonat Yakıt Pilli Gemi Elektrik Üretim Sistemleri Pilot Tesisi' kuruldu.

İtalya Milli Savunma Bakanlığı ve İtalyan Ansaldo firmasının da desteklediği bu proje ile pilot tesiste halen NATO F76 dizel yatık kullanılan askeri gemilerde 0.5 MW gücünde prototip elektrik üretim tesisi kurulacak
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Donanmaya yakıt pili desteği
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Haberler :: Bilim - Teknoloji-
Buraya geçin: